Besøk av stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen

Tirsdag denne uka besøkte stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen elevene på Vg 1 studieforberedende.

- Demokrati er et felles ansvar, minner Trøen oss om, dere må være med å ta ansvar for demokratiet vårt – det er dere som skal overta.  

 

Stortingspresidenten bor like ved skolen, og hadde kort vei dagens besøk.  

- Det passer kjempefint å bo på Eidsvoll og være stortingspresident. Vi har verdens nest eldste grunnlov som fremdeles er i bruk, og den ble jo laget nettopp her.  

Den eldste er USAs er det en av elevene i salen som kan fortelle.  

 

Elevene får også et innblikk i maktfordelingsprinsippet i Norge, med en lovgivende, dømmende og utøvende makt. Stortinget tilhører den lovgivende makten – og Stortinget velges av folket: 

- Det er viktig at vi alle har mulighet til å påvirke. Det sitter 169 representanter på Stortinget fra hele landet, med ulik yrkesbakgrunn og i alle aldre. Vi må jobbe for å ha et så bredt sammensatt Storting som mulig.  

 

Internasjonale besøk 

Som stortingspresident har Trøen også ansvar for å ta imot internasjonale gjester. I fjor besøkte den kinesiske folkekongressens formann Li Zhanshu Norge. Dette besøket fikk mye kritikk på grunn av menneskerettighetssituasjonen i Kina.  

- Jeg tror det er bedre og møtes å snakke sammen enn å ikke gjøre det. Møtet med Kina ble en mulighet til å uttrykke vår mening om situasjonen i Kina. Møtet med Kina ble også en mulighet til å fremme likestilling og snakke om hvilken stor ressurs det er for Norge at kvinner har kommet ut i arbeidslivet.

 

Viktig at unge sier sin mening 

Trøen er bekymret for at mange klimaengasjerte ungdommer, som Greta Tunberg, opplever hets eller latterliggjøring fra voksne.  

- Dette kan hindre mange i å si hva de mener. Derfor har jeg sammen med ungdomspartiene laget en guide for ungdommer.  

Guiden skal gjøre det lettere for ungdommer å bruke stemmen sin og har fått navnet #siifraGuiden er tilgjengelig her for. 

 

Tone Wilhelmsen Trøen hadde også tid til spørsmål fra elevene. Elevene ønsket blant annet å vite mer om NAV-skandalen, hvor mye makt en har som stortingspresident og hvor mye en jobber i en slik stilling. I forbindelse med Fremskrittspartiets valg om å gå ut av regjeringen på mandag, var det også noen som lurte på om hun kanskje skulle inn i regjeringen.  

- Jeg har ikke fått noen telefoner ennå, kunne Trøen da fortelle. 

Til slutt forteller hun at hun valgte å ta sjansen, da hun fikk forespørsel om å ta over stillingen som stortingspresident: 

- Ta sjanser! Du trenger ikke å være 100% sikker på at det er noe du klarer.