Sterke møter med nær fortid under årets tur til Polen og Tyskland

Hvert år siden 2004 har elever i tredje klasse på studiespesialisering ved Eidsvoll videregående skole reist på skoletur til Berlin og Krakow. - Det er viktig at elevene får se hva som kan skje når noen systematisk bryter menneskerettighetene, sier inspektør ved studiespesialisering Nina Hellerud. - I tillegg er det viktig å se hvordan det moderne systemet vi har med menneskerettigheter i FN og andre organisasjoner i dag ble startet, legger hun til.

Tekst og bilder: Jens Ola Lundstad.

Årets tur startet med oppmøte på Oslo Lufthavn Gardermoen kl. 05.30 den 27. august. Første stopp på reisen var Berlin. Her ble elever og lærere vist rundt i sentrum hvor blant annet Brandenburger Tor ble besøkt. På bildet ser du 3STA foran den gamle byporten.

Besøk i Stasi-fengselet

En omvisning i det hemmelige fengselet til Stasi, det gamle østtyske hemmelige politiet, i Hohenschönhausen er et fast innslag på turen. Det undertrykkende regimet i Øst-Tyskland sine metoder for å overvåke egen befolkning er noe som blir vist frem her. Elevene reagerer på at dette er nokså nært både i tid og geografisk avstand. – Vi så hvordan fangene ble fraktet til dette hemmelige fengslet, og hvordan fangene ble behandlet ved bruk av psykisk avstraffelse og det var veldig skremmende. Dette ligger jo veldig nært oss både i tid og sted, sier Aster Degefu i 3STB.

- Opplevelser for livet

Bussen fraktet elever og lærere videre til Krakow. Det viktigste besøket på hele turen er til konsentrasjonsleiren fra andre verdenskrig, Auschwitz-Birkenau også kjent som Auschwitz 1 og 2. Her får elevene se hvordan polske, jødiske og andre fanger ble torturert og pint på de mest grusomme vis. - Auschwitz var rett og slett vanskelig å ta inn over seg. Alle skoene, håret og alt annet som er samlet gjorde skikkelig inntrykk på oss. Dette har vi bare hørt om opp gjennom skoleløpet, men nå kunne vi se det helt konkret, sier Anine Berntsen og Tuva Thancke fra 3STB. - Det er viktig å ha sett dette, og selv om det var trist, så er det uten tvil en opplevelse for livet, sier Robert Alexander Karlsson i 3STA.

Styrket samhold og faglig påfyll

-Å oppleve byene vi besøkte, Berlin og Krakow, var veldig spennende. Vi hadde en fin balanse mellom masse faglig påfyll og sosialt samvær oss elevene imellom, sier Peter Tufte i 3STA. Denne turen var veldig bra for miljøet i klassen, og denne felles opplevelsen har brakt oss tettere på hverandre, avslutter elevene.