Hvordan bli diktator på fredelig vis?

Svaret på det spørsmålet vet nå elevene i Vg2 studiespesialiserende og idrett. Fredag 6. september fikk de besøk av professor Jørn Øyrehagen Sunde, som til daglig foreleser i rettshistorie ved Universitetet i Bergen.

Tekst av Karoline Bjørnsdatter Høgda.

Forelesningen handlet om demokrati i dagens Europa. Hovedspørsmålet som ble besvart var om rettsstaten og demokratiet i Europa var i fare. Sunde ga elevene en grundig innføring i dagens politiske situasjon, hvor Polen og Ungarn ble brukt som relevante eksempler. Forelesningen fikk i tillegg en morsom vri ved at elevene ble gitt en slags oppskrift på hvordan man kan bli diktator på fredelig vis. Oppskriften ble brukt for å illustrere hvordan ulike mennesker gjennom historien og i dagens samfunn har kommet til makten.

Foreleser som engasjerte

Auditoriet var preget av entusiasme og mange elever var begeistret i etterkant: Anniken Linding Smedsrud og Kristin Sofie Halvorsen (2STB) syntes det var gøy med variasjon i undervisningen, og at Sunde var en engasjerende foreleser. Elise Rustad Hagen (2STB) legger til at det var et interessant tema å høre om.

Jørn Øyrehagen Sunde (f. 1972) er professor ved Det juridiske fakultet i Bergen. Han jobber også som forsker ved Baroniet Rosendal og Nasjonalbiblioteket.