Frode Grytten og Sigbjørn Mostue besøkte Vg1-elevene

Forfatterne Frode Grytten og Sigbjørn Mostue besøkte Eidsvoll videregående torsdag 7. mars. Elevene i Vg1 studiespesialiserende og idrettsfag har lest og jobbet med romaner av de to forfatterne. Torsdag fikk elevene mulighet til å bli bedre kjent med personene bak bøkene.

De to forfatterne innledet besøket med å fortelle om hvorfor de skriver og hvordan det er å leve av skrivingen.

«Jeg hadde lyst til å skrive en dystopi,» forteller Sigbjørn Mostue om hvordan romantrilogien I morgen er alt mørkt ble til. Trilogien skildrer et samfunn som minner om vårt, et samfunn som har blitt rammet av et mutert virus som går løs på hjernen til de som smittes og forvandler dem til aggressive forrykte som angriper alle de kommer over. Mostue forteller om hvordan han hentet inspirasjon fra hendelser og utfordringer i vår tid, som bioteknologi, naturkatastrofer og klimakrisen. «Planen var å skrive én bok,» forklarer Mostue. Underveis i skriveprosessen av første bok i serien, Brages historie, innså han at en av bipersonene i romanen også hadde en historie å fortelle. I bok to i triologien, Marlens historie, får vi følge historien videre fra et nytt perspektiv.

- Vi trenger språk for å nå fram til hverandre

Frode Grytten presenterer seg selv med et dikt, et selfie-dikt. Diktet innleder Gryttens videre betraktninger på vår tid: «Vi lever i en narsissistisk kultur, en visuell kultur, der hvordan vi ser ut betyr alt.» Grytten forsikrer elevene om at det visuelle behersker de allerede. Det er språket de nå må jobbe med å beherske. Språket kommer til å bli avgjørende i mange av livets hendelser, når noen vi er glade i dør, når vi blir forlatt, når vi forelsker oss og vil vise den andre hvem vi er. «Vi trenger språk for å nå fram til hverandre,» sier Grytten.

Grytten ser også vår tids virkelighetslitteratur som et uttrykk for narsissisme. Grytten har større interesse av å dykke inn i andres liv: «For meg handler skriving om å høre de andre hjertene slå, om hvorfor vi er her på kloden.»

Mot slutten av besøket får elevene mulighet til å stille spørsmål til de to forfatterne om alt fra hvordan det er å jobbe fram en tekst til ferdig bok, til om hvorvidt det burde vært dømt straffespark under onsdagens fotballkamp mellom Manchester United og Paris Saint-Germain.

Sigbjørn Mostue har besøkt Eidsvoll videregående skole tidligere. Her kan du lese om besøket hos byggfagselevene i 2016.