Lærerik tur til Tyskland og Polen

Denne ekskursjonen med fokus på menneskerettigheter og krigshistorie er også en sosial tur for elevene i Vg3 studiespesialisering.

Tekst: Jens Ola Lundstad

Fra 21. til 25. august så var elevene i Vg3 studiespesialisering på ekskursjon til Tyskland og Polen. Dette er en årlig tradisjon for elevgruppa i Vg3 studiespesialisering på Eidsvoll videregående skole som strekker seg nesten 15 år tilbake i tid.

I Berlin

Etter ankomst i Berlin, fikk elevene en guidet tur rundt i Berlin med besøk ved East Side Gallery og Holocaustmonumentet. Videre gikk turen til Stasifengselet Hohenschönhausen. Elevene fikk her et innblikk i hvordan det østtyske regimet systematisk overvåket og terroriserte sin egen befolkning mellom 1945 og 1989.

Omvisning i Auschwitz

På den siste dagen av turen besøkte elevene konsentrasjonsleirene Auschwitz 1 og Auschwitz 2 – Birkenau. Her fikk elevene en omvisning i de ulike leirene som la vekt på å vise forholdene slik de var for de som ble sendt dit under andre verdenskrig. For å hedre de som omkom i Auschwitz, både de norske jødene og alle andre, så gjennomførte elever og lærere en liten minneseremoni ved den norske minnesteinen inne i Auschwitz 2 - Birkenau. «Du må ikke sove» av Arnulf Øverland ble proklamert, og det ble lagt ned blomster samtidig med et minutts stillhet.

Fornøyde elever

- Dette var en veldig fin tur med tanke på det sosiale miljøet i klassen og samholdet blant oss elever. Det var veldig lærerikt og jeg vil anbefale fremtidige elever å dra på samme tur, sier Mia Bjørndal i 3STA. Det å få se og oppleve ting på nært hold slik vi har, gjør at vi lærer på en annerledes og bedre måte enn å bare være i klasserommet og jobbe med tekster og bilder, fortsetter Mia.

- Bussturen fra Berlin til Krakow var veldig koselig, det var god stemning på bussen, og det var morsomt å sitte og spille kort. Allsang på bussen rakk vi også å få til, sier Tereza Khabiyyambere. Jeg syns det er viktig å lære om brudd på menneskerettighetene, og jeg tror det er viktig med kunnskap om akkurat disse temaene. Kanskje viktigere enn noen gang, avslutter Tereza.