Veien videre for Vg3-elevene

På søndag er det søknadsfrist på de fleste av landets høyskoler og universitet. Ved Eidsvoll videregående har elevene fått grundig veiledning fram mot fristen. Har skolens Vg3-elever planene klare?

Veien fram mot dette valget, har elevene sluppet å gå alene. Eidsvoll videregående skoles rådgiver, Hanne I. Østbye, har vært involvert i karriereveiledning av elevene fra de startet i Vg3.

- I starten av Vg3 begynner vi med kartlegging, og rådgiverne er med på opplegget under «Med fra start» i de første ukene av skoleåret. Vi gjennomfører ulike oppgaver, for eksempel får elevene en oppgave hvor de skal se for seg at de skal lage en film. Poenget er at de skal se for seg hvilke oppgaver de kunne tenke seg – regissør, manusforfatter, hovedrollen eller lystekniker. Hvilken rolle elevene velger, kan fortelle mye om hvordan de liker å arbeide. I tillegg får alle elevene tilbud om individuell veiledning. Mange kommer både to og tre ganger før de føler seg klare til å ta et valg.

Som en del av veiledningen tar elevene en personlighetstest som er direkte knyttet til studietilbudene til de ulike utdanningsinstitusjonene. Slik kan elevene få oversikt over hvilke studiemuligheter som finnes og som kan passe til deres interesser og ønsker.

- Jeg sier ofte at veien blir til mens man går. Valget du som elev skal ta nå er ikke avgjørende for resten av ditt liv. Jeg prøver å ufarliggjøre valget. Mange vil ha en liten forsikring før de bestemmer seg. Det jeg forsøker å hjelpe dem med, er å finne ut av er hvem de er og hvilke verdier som er viktige for dem. Hva slags liv ønsker du deg og hva er det som interesserer deg ved et yrke, er noe av det jeg ønsker at elevene tenker gjennom.

Varierte framtidsplaner

Etter en slik grundig veiledning er det interessant å få høre hvilke valg noen av elevene har tatt. Maren Englund, Ingvild R. Haugen, Pia M. Johnsen og Thomas B. Skøien i 3STA har alle planene klare. Vi lurer på hva de skal søke på og hvorfor de landet på det valget.

- Jeg skal søke ortopedi-ingeniør på OsloMet. Jeg har tenkt på det lenge. Jeg kjenner en som er det, det høres spennende ut, forteller Maren.

Ingvild har planer om å studere i Trondheim: - Jeg skal søke på industriell økonomi og teknologiledelse. Jeg var på jentedagen til NTNU tidligere i år. Det har nok vært litt påvirkning hjemmefra også, sier hun og legger til at foreldrene har studert i nettopp Trondheim.

- Jeg på folkehøyskole i Molde. Jeg skal gå på linje for idrett- og friluftsliv, forteller Pia.

Thomas har også planer om å dra til Trondheim: - Jeg skal søke kybernetikk og robotikk ved NTNU. Jeg er interessert i matte og fysikk, og studiet gir mange muligheter etterpå. Det er også andre muligheter innenfor studiet.

I kantina møter vi Sanne H. Fodstad og Birgitte B. Berger som går tredjeklasse på idrettslinja.

For Sanne går veien videre til Bergen: - Jeg skal søke på tannpleie, men jeg har tenkt å dra i Forsvaret først. Jeg satser på det blir i militærpolitiet. Jeg kan fryse plassen på tannpleie om jeg drar i Forsvaret, og starte studiene etter det. Jeg har alltid hatt lyst til å bli tannlege, så planen er å få alderspoeng og søke videre på tannlege etter hvert, forteller hun.

Birgitte har også planer om å dra i Forsvaret fra høsten av: – Jeg skal i andre bataljon i Bardufoss. Jeg gleder meg veldig. Jeg har lenge villet inn i Forsvaret. Etter det tenker jeg å studere noe idrettsfaglig eller ta opp fag. Senere tenkte jeg å begynne på tollerutdanningen.

Da gjenstår det bare å minne om at søknaden til høyere utdanning må sendes innen 15. april på samordna opptak.