Barne- og ungdomsarbeiderfag gir mange muligheter

Ønsker du å jobbe med barn og ungdom? Tre elever forteller om hva barne- og ungdomsarbeiderfag er, om praksis og muligheter etter utdanningen.

Elisabeth Wang i klasse 2BUA forteller hvordan det er å gå på barne- og ungdomsarbeiderfag (BU):
-Jeg synes det er veldig gøy og bra å gå på BU. Vi lærer mye om hvordan barn og unge fungerer, hvordan vi kan få god kommunikasjon med barna, og hvordan det er å jobbe med barn. Vi har en del praksis som er bra, fordi da blir vi godt forberedt til vi skal ut i lære og jobb senere i livet. Jeg syntes at klassemiljøet er bra, alle kommuniserer med alle og er gode å samarbeide med. Vi lærer mye teori som er godt å ta med seg videre ut i praksis og å huske til man skal ut i læra og senere i arbeidslivet. Teorien vi lærer henger veldig god sammen med det vi ser og opplever i praksisen, enten det er i barnehage eller barneskole.

Praksis
På BU så har vi praksis i fem perioder, som går over 3 uker om gangen med tre dager i uken: mandag, tirsdag og onsdag. Når vi skal ha praksis, så kan vi selv bestemme litt hvor vi vil være, ut i fra hva som passer seg med tanke på hvilken linje man går. Det er vanligst å ha praksis i enten barnehage eller barneskole og skolefritidsordning(SFO). Det er veldig fint å ha praksis for da får vi praktisert den teorien vi har lært på skolen, og praksis er en fin avveksling fra skolebenken og alt som vi går gjennom der. Jeg føler at jeg blir veldig godt forberedt på arbeidslivet og får faktisk oppleve hvordan det er å jobbe i barnehage eller barneskole før man går ut som lærling. Det gir enda mere lyst til å jobbe med barn senere.

Jeg vil bli BU-arbeider
- Etter at jeg er ferdig med 2. året, så håper jeg å gå ut i læra og senere jobbe i barnehage eller på barneskole. Jeg trives veldig med å være sammen med barn og syntes det er gøy å se at barna trives og har det gøy, forteller Elisabeth Wang.

Lærerik praksis

Jonas Alexander Kristiansen Florin, også fra klasse 2BUA, forteller hvordan praksis er på barne- og ungdomsarbeiderfag.

Vi er i praksis 3 dager i uken i 3 uker som da vil si en periode. I det første halvåret av skolen så har vi to perioder, og siste halvår er det tre perioder. Dere kan selv komme med ønsker om hvor dere vil være i praksis, de vanligste praksisplassene er barnehage, SFO og grunnskole (1.-10. klasse). Elevene skal være på minst to forskjellige praksisplasser i løpet av skoleåret. En dag i praksis skal bestå av en vanlig arbeidsdag, hvor du også får en halvtimes spisepause.

Det er en veldig lærerik og morsom opplevelse igjennom skoleåret, hvor man faktisk får sett hvordan det kommer til å bli i arbeidslivet. I løpet av praksisperioden kommer læreren din på besøk for å ha en samtale med kontaktperson og deg om hvordan det går og har gått på praksisplassen. Det blir også satt en karakter på jobben og innsatsen du har gjort, dette vil stå på karakterkortet under faget yrkesfaglig fordypning.

Praksis er en fin avlastning fra den vanlige skolehverdagen, hvor man får muligheten til å prøve seg som barne- og ungdomsarbeider, hvor man også får brukt den teorien som læres på skolen og får ett innblikk i hvordan lærlingtiden kommer til å bli. På praksisplassen kan du også møte andre lærlinger og spørre dem om noe du lurer på angående lærlingtiden.

Hvordan er det å gå på BU?

Morten Berg fra klasse 2BUA forteller:
-Jeg syns at det er veldig spennende å gå barne- og ungdomsfaget. Vi har 17 timer i uka med yrkesfag. Det høres kanskje mye ut, men det er ikke det i det hele tatt. For fagene vi driver med er rettet mot jobbene vi en dag skal ut i og til praksisen vår. Og når man går barne- og ungdom, så får man samarbeide med fine elever og fantastiske lærere. Jeg anbefaler virkelig barne- og ungdomsarbeiderfag.

-Jeg opplevde det som veldig mye lettere å gå fra ungdomsskolen til videregående fordi at jeg fikk gå et yrkesfag som jeg interesserer meg for, sier Morten Berg. Foto: Eidsvoll vgs
Foto: Eidsvoll vgs

Hvordan er det å være i praksis?
Når man går barne- og ungdom så har vi veldig mye praksis. Vi har praksisperioder på tre uker hver gang. Det pleier å være cirka 5 praksisperioder i løpet av skoleåret. Det utgjør da 15 uker hvor du er ute i praksis. Jeg syns at praksis er veldig spennende og lærerikt. Man får muligheten til å teste ut det man lærer i teorien på skolen. Og man ser fort at alle barn er ulike og at du lærer mye mer når du får testet deg selv litt.

Valgmuligheter etter BU
Etter at man har fullført barne- og ungdomsarbeiderfag, så har man ganske mange muligheter man kan velge. Hvis man har lyst til å få studiekompetansen, så kan man ta tredje året som heter påbygg. Det er et år hvor man skal ta alle fagene i løpet av 3 år, på 1 år. Hvis du vil rett i arbeid så kan man ta lærlingtiden. Da er du ute i jobb i for eksempel barnehage eller barneskole. Da må man jobbe i to år før du skal opp til en fagprøve. Hvis du består den, så har du et fagbrev og er da utdannet som barne- og ungdomsarbeider. Hvis man går læra, så må du et år i barnehage og et år på barneskole. Det er for å teste hvordan du klarer deg med barn i ulike aldre, slik at du får mest mulig erfaring for å bestå fagprøven.

Les mer om utdanningsprogrammet barne- og ungdomsarbeiderfag ved Eidsvoll videregående skole.