Forrykende astroshow og visjonære framtidsutsikter

Elever fra Råholt ungdomsskole, Vilberg ungdomsskole og Eidsvoll videregående skole fikk delta på Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes’ forrykende «Astroshow». Eidsvoll videregående skoles auditorium var fullsatt i fire forestillinger torsdag og fredag.

Tekstbidrag fra Heidi Cathrine Ege og Odd Roger Lundahl.

Sjelden er så mye faktaopplysninger blitt presentert i løpet av 60 minutter. I et forrykende tempo tok Ødegaard og Sannes elevene med på en fremtidsvisjon om hvordan vi kan reise i rommet og befolke andre planeter, kanskje attpåtil finne liv et annet sted. Elevene fikk blant annet lære hvorfor Pluto ikke lenger har status som planet i solsystemet vårt. Fra scenen ble det reflektert over hvor mennesker skal bo i fremtiden når jorden ikke lenger er beboelig, og kanskje er Pluto vår siste endestasjon før vi må ut i universet og lete etter en ny planet i et annet solsystem. Det er viktig at menneskeheten reiser ut for å utforske solsystemet vårt.

Kan vi bo på andre planeter?

Per i dag er det oppdaget ca. 4000 exoplaneter (planeter i andre solsystem) og det antas at det er 50 milliarder beboelige steder der ute. I Melkeveien er det flere planeter enn stjerner, og vi antar at det er 200 milliarder stjerner. Det kan bli mulig å lande på asteroider og måner, ikke minst for å utvinne ressurser, men også som feriedestinasjoner. Foreløpig er det Mars som ansees som neste utpost. Elon Musk, Tesla- og SpaceX-gründer, planlegger å sende mennesker til mars i nær framtid, samtidig som det snakkes om at det vil bli bosetninger på månen snart også.

SpaceX-programmet til Elon Musk lager raketter som kan lande på plattform slik at raketten kan brukes flere ganger til å frakte forsyninger og mannskap til rommet. Denne teknologien ser man også for seg kan supplere eller erstatte langdistanseflyvninger. Man skal altså kunne reise halve kloden rundt på under en time, men siden det er en rakett, må man altså ta en tur opp i rommet på veien.

Helt siden slutten av 1800-tallet har ideen om å kunne reise ut i rommet uten bruk av kostbare raketter, vært en ønsket framtidsdrøm. En romheis som holdes i en geostasjonær bane (ca. 36000 km over havet) ved hjelp av en tynn nano-karbonkabel, vil kunne brukes til å frakte forsyninger og mannskap til rommet i fremtiden. Dette vil gjøre romreiser både billigere og tryggere. De rundet av med å snakke om sorte hull, ormehull og multivers. Kan hende menneskeheten må flytte til Plutos indre når vår sol dør, men hva om vi kunne flytte til et annet univers?

Inspirerende «romferd»

Foredraget var ispedd lett humor, flotte bilder og interessante filmer.

- Elevene var svært lydhøre og interesserte. Spesielt morsomt var det å få servert et foredrag som passer som hånd i hanske med læreplanmålene i fysikk. Kanskje kan et slikt foredrag være med på å stake ut en kurs eller karriere innenfor astronomien eller fysikken for noen elever, sier inspektør Odd Roger Lundahl ved Eidsvoll videregående skole.